Systemisch en contextueel werk

De vergaarde kennis van systemisch werk en het contextuele denken is een deel van mijn visie op de thema’s die klanten aanbrengen. Steeds zie ik naar de mens achter de klant en houd ik rekening met zijn gehele context en persoonlijk traject.

Ieder persoon maakt deel uit van een systeem, vanzelfsprekend in eerste instantie van een familiesysteem. Daarbuiten maken de meeste mensen ook deel uit van een bedrijfssysteem. In een systeem heeft iedereen een bepaalde plek. Bij een familiesysteem is deze bepaald door de verschillende generaties en volgorde van geboorte, in een bedrijf door de functie en de taakinvulling. Soms geraakt men zijn 'juiste plek' kwijt door gebeurtenissen, zoals trauma, overlijdens, scheiding, nieuw samengestelde gezinnen,… of men neemt (gewild of ongewild) de plaats in van een overleden of afwezig persoon. Soms zelfs wordt de plek van een nog aanwezige persoon in hetzelfde systeem door een ander ingenomen, wat betekent dat een persoon zijn plek kwijtgeraakt. Of men respecteert de rangorde niet. Daardoor geraakt een systeem uit evenwicht en er ontstaan problemen. Soms bestaat een probleem al verschillende generaties, patronen herhalen zich dan steeds weer. Dit kan door een overlijden, trauma, blokkade, …waarin iemand verstrikt geraakte in de huidige of in een vorige generatie. Een systeem geraakt ook uit evenwicht als er een disbalans ontstaat in geven en nemen.

Tijdens een gesprek of een sessie kan een dergelijke 'verstrikking' of disbalans naar voren komen. Soms is dit inzicht reeds voldoende om tot een oplossing te komen. Een 1 op 1 opstelling kan indien nodig meer energie vrijmaken om het evenwicht te herstellen en de juiste plek in te nemen. Krachtiger zijn dikwijls opstellingen in groep. Hiervoor verwijs ik graag door naar Etienne Moors van het Yoga Centrum Genk. Samen met Etienne volgde ik de basisweek systemische coach te Gent, hierna schoolde Etienne zich verder als familieopsteller.